خدمات و عملکرد اداره کل کتابخانه های عمومی استان خوزستان مورد بررسی قرار گرفت

ساخت وبلاگ
در نشست خبری و نمایشگاه دستاوردهای در استان: خدمات و عملکرد اداره کل کتابخانه های عمومی خوزستان مورد بررسی قرار گرفت سرپرست اداره کل کتابخانه های عمومی خوزستان : هم‌اکنون در سطح خوزستان ۱۲ کتابخانه در حال ساخت است که اگر این تعداد به بهره ‌برداری برسد حدود چهار هزار و ۸۶۰ متر مربع به فضای کتابخانه‌ای استان اضافه می‌شود که پیشرفت فیزیکی کار احداث این کتابخانه‌ها به طور میانگین ۶۰ درصد است.

 به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی خوزستان منصور کوهی رستمی سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی خوزستان در نشست خبری و حاشیه آخرین روز نمایشگاه دولت در مورد دستاوردهای کتابخانه عمومی استان که در ادامه به مشروح آنها پرداخته خواهد شد به گفتگو پرداخت

استراتژی دولت توجه به مناطق محروم و حاشیه نشسین

رستمی گفت: متناسب با سیاست‌های دولت تدبیر و امید در گسترش عدالت اجتماعی و افزایش زنجیره کتابخانه‌های عمومی استان، تلاش‌های خیلی خوبی به منظور افزایش شاخصه‌های کتابخوانی تاکنون صورت گرفته است.

 وی تصریح کرد: شاید بتوان گفت که یکی از برنامه‌های پرباری که دولت، بواسطه پیگیری‌های استاندار و مجموع فرمانداران استان داشته، بحث گسترش زنجیره کتابخانه‌های عمومی بویژه در مناطق محروم و روستایی خوزستان بوده است که براین اساس روز گذشته کتابخانه‌ای را با زیربنای ۲۸۰ متر و اعتباری بالغ بر ۵۰۰ میلیون تومان در غیزانیه از توابع اهواز به مناسبت هفته دولت تجهیز و راه‌اندازی شد. وی عنوان کرد: براساس سیاست دولت در توجه به مناطق محروم از سال ۹۳ کلنگ‌زنی چندین کتابخانه در استان شروع شده است؛ بطور مثال در اهواز هم‌ اکنون دو کتابخانه با زیر بنای ۷۵۰ متر یکی در منطقه منبع‌آب و دیگری در ملاشیه با ۶۰ تا۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی در دست ساخت است که در تلاش هستیم تا هفته دولت سال آینده این کتابخانه‌ها راه‌اندازی شوند. رستمی ادامه داد: روند توجه به مناطق روستایی و حاشیه نشین ادامه خواهد داشت.

خیزش برای ارتقای فضاهای کتابخانه ای در استان

سرپرست اداره کل کتابخانه های عمومی خوزستان اظهار کرد: هم‌اکنون در سطح خوزستان ۱۲ کتابخانه در حال ساخت است که اگر این تعداد به بهره ‌برداری برسد حدود چهار هزار و ۸۶۰ متر مربع به فضای کتابخانه‌ای استان اضافه می‌شود که پیشرفت فیزیکی کار احداث این کتابخانه‌ها به طور میانگین ۶۰ درصد است.
وی با بیان اینکه تا دو سال آینده این ۱۲ کتابخانه در خوزستان به بهره‌برداری می‌رسند، تصریح کرد: شاید مهمترین ویژگی این کتابخانه‌ها، قرار گرفتن عمده آنها در مناطق محروم، حاشیه‌ای و روستایی است. همچنین بر اساس اعتبارات استانی امسال 5 پروژه جدید در استان کلنگ زنی خواهد شد. رستمی افزود در هفته دولت امسال با حضور استاندار محترم، نماینده، فرماندار، و امام جمعه محترم رامهرمز کلنگ ساخت کتابخانه روستایی مربچه به زمین زده شد این کتابخانه در 220 متر مربع و با اعتبار تخصیصی 310 میلیون تومانی از همین فردای هفته دولت شروع به ساخت خواهد شد و ان شالله با قولی که استاندار محترم دادند باقی اعتبار مورد نیز که 140 میلیون تومان است تأمین خواهد شد و در هفته دولت سال آینده به بهره برداری خواهد رسید و مورد استفاده مردم فرهنگ دوست ان منطقه قرار خواهد گرفت.

سرانه های مطالعه مطرح شده مبنای علمی ندارد

رستمی بیان کرد: اعداد و ارقامی که مطرح می‌شود در مورد سرانه مطالعه هیچگونه مبنای علمی دقیقی ندارد و بیشتر حالت رسانه‌ای و ژورنالیستی دارند. چون بازه‌ این آمار همیشه بین دو تا ۷۶ دقیقه است که همین بازه نشان می‌دهد که آمار دقیقی در مورد سرانه مطالعه به هیچ عنوان در کشور وجود ندارد. وی افزود برای دستیابی به سرانه مطالعه کشور و استان نیاز به تعریف دقیق مفهوم مطالعه و پژوهشهای علمی در خصوص استخراج سرانه مطالعه داریم. تا قبل از این دو کار ارایه سرانه مطالعه دقیق و علمی نخواهد بود.

وضعیت چهار شاخص فضاء، زیربنا، کتاب و اعضاء در کتابخانه های عمومی خوزستان

سرپرست اداره کل کتابخانه های عمومی خوزستان تصریح کرد: در مبحث کتاب و کتابخوانی چهار شاخص اصلی شامل فضاء و زیربنای کتابخانه‌، تعداد کتاب‌ها، درصد اعضای کتابخانه‌های عمومی و شاخص آخر هم نسبت بین افراد و تعداد کتابخانه‌ها مطرح است. وی در مورد آخرین وضعیت خوزستان از لحاظ شاخص کتابخوانی اعلام کرد: هم‌اکنون در کتابخانه‌های استان دو میلیون و ۵۰۰ هزار جلد کتاب وجود دارد که از لحاظ سرانه می‌توان گفت به ازای هر صد خوزستانی ۵۲ جلد کتاب وجود دارد. رستمی فاصله بین سرانه کتاب استان را با افق ۱۴۰۴ زیاد دانست و تصریح کرد: در افق ۱۴۰۴ هر نفر ایرانی باید چهار جلد کتاب داشته باشد. سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی خوزستان، در مورد آخرین وضعیت استان از لحاظ شاخص عضویت در کتابخانه‌های عمومی خوزستان گفت: براساس آخرین آمار استخراج شده تعداد اعضای ۲۱۳ کتابخانه‌ عمومی استان ۱۳۷ هزار و ۶۹۳ نفر است که این آمار نشان می‌دهد 4/2 درصد مردم استان خوزستان عضوء کتابخانه هستند. وی ادامه داد: براساس شاخص ۱۴۰۴ باید در حدود ۳۵ درصد مردم عضوء کتابخانه‌های عمومی باشند که با توجه به این آمار ارائه شده ما هم‌اکنون 5/32 درصد از این استاندارد عقب هستیم. رستمی اظهار کرد: مجموع زیر بنای کتابخانه‌های عمومی استان ۹۲ هزار و ۶۸ مترمربع است یعنی به عبارتی به ازای هر ۱۰۰ خوزستانی دو متر مربع فضای کتابخوانی داریم که در افق ۱۴۰۴ باید فضای کتابخوانی ما هشت متر مربع باشد. سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی خوزستان عنوان کرد: از آنجایی که ۲۱۳ کتابخانه عمومی در استان خوزستان وجود دارد به ازای هر صد هزار نفر خوزستانی 5/4 کتابخانه در استان وجود دارد.

رستمی در پاسخ به این سوال که خوزستانی ها بیشتر چه می خوانند گفت: بیشترین مطالعه مردم در کتابخانه‌های عمومی، رمان و داستان و سپس کتابهای تاریخی و مذهبی است.

ضرورت حضور در فضای مجازی: راه اندازی کتابخانه عمومی دیجیتالی

رستمی یکی دیگر از چالشهای فضای سنتی کتابخوانی را استقبال مردم و بویژه جوانان از فضای مجازی دانست که کتابخانه های عمومی نیز ضروری بود وارد این فضای شده و برنامه های کتابخوانی الکترونیکی را گسترش دهند. یکی از اقدامات خوبی که در دولت تدبیر و امید رخ داده در اعتبارات سال گذشته یک بودجه خوب برای راه اندازی و ساخت کتابخانه دیجیتال خوزستان درنظر گرفتند. وی افزود بر همین اساس در اعتبارات سال گذشته یک بودجه مناسبی برای راه اندازی و ساخت کتابخانه دیجیتال خوزستان درنظر گرفته شده به طوری که شاید نخستین کتابخانه دیجیتال کشور در خوزستان راه اندازی شود. وی بیان کرد: حضور در فضای مجازی یکی دیگر از برنامه ها برای جذب مردم است؛ کوهی رستمی عنوان کرد: اهمیت کتابخانه دیجیتال این است که هنوز در کشور چنین کتابخانه ای به معنای واقعی کلمه نداریم و شاید اولین کتابخانه دیجیتال کشور در خوزستان راه اندازی می شود.

چالش های پیش روی کتابخانه های عمومی

نیم درصد درآمد شهرداری ها و کتاب محور نبودن فضای آموزشی کشور دو چالش های مهم کتابخانه های عمومی است رستمی در مورد چالش‌هایی که در پیش‌روی کتابخانه‌های استان وجود دارند، گفت: وابستگی درآمدی کتابخانه‌های عمومی به شهرداری ها از جمله مشکلاتی است که باعث بروز همیشگی مشکلات مالی برای کتابخانه‌ها می‌شود چرا که اگر بخواهیم شاخص‌های ذکر شده را ارتقاء دهیم باید تمامی شهرداری‌های استان به پای کار بیایند و بر طبق قانون تکلیف و وظیفه خود را در اختصاص حداقل نیم درصد سهم اعتباری کتابخانه‌ها را به نحو احسن انجام دهند. سرپرست کتابخانه‌های عمومی خوزستان در پایان بیان داشت: چالش مهم بعدی اینست که فضای نظام آموزشی چه در مدارس و چه در دانشگاه های ما کتاب محور نیست بلکه این فضا حافظه مدار است و متأسفانه در چنین فضاهایی کتاب و کتابخوانی به هیچ وجه معنا پیدا نمی‌کند.

 

کتابخانه عمومی شهید مرادی مطلق حسینیه...
ما را در سایت کتابخانه عمومی شهید مرادی مطلق حسینیه دنبال می کنید

برچسب : خدمات,عملکرد,اداره,کتابخانه,عمومی,استان,خوزستان,مورد,بررسی,قرار,گرفت, نویسنده : moradimotlagha بازدید : 162 تاريخ : سه شنبه 21 شهريور 1396 ساعت: 23:08